Dziś jeden z przepisów, który zrobiłam, gdy miałam akurat więcej wolnego czasu na gotowanie. Kruche pierożki z pikantnym nadzieniem z kurczaka, fasoli i sera cheddar. Takie trochę na sposób meksykański. Farszem możemy się jednak dowolnie bawić i przygotować go na bazie naszych ulubionych składników lub tego, co akurat mamy pod ręką. Dobre i na ciepło i na zimno. Możemy je wziąć na piknik, na wycieczkę albo w ostateczności do pracy, jeśli nie dane nam wypoczywanie pod chmurką :)
I jedna ważna uwaga – jak widać po zdjęciach, pierożki trzeba dokładnie i mocno zaklejać oraz nie przesadzać z ilością nadzienia, bo może nam wypłynąć :)
Składniki (na 12- 15 sztuk)
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę, masło, jajko, śmietanę i sól siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Nadzienie:
- 250 g mięsa mielonego z piersi kurczaka lub indyka
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 100 g sera cheddar
- 1 papryczka ostra
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 – 2 ząbki czosnku
- suszone oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dodatkowo – 1 jajko do posmarowania
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso mielone. Smażymy na dosyć silnym ogniu, tak, aby cały płyn odparował. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.Odstawiamy do przestygnięcia.
Fasolę odcedzamy z wody na sitku i siekamy bardzo drobno nożem (możemy też zmiksować w malakserze – ale niezbyt długo, żeby nie powstała nam jednolita masa). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Papryczkę chili kroimy bardzo drobno.
Wszystkie składniki dodajemy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy koncentrat, oregano, czosnek przepuszczony przez praskę i znowu mieszamy Doprawiamy solą i pieprzem. Cały farsz powinien być raczej zwarty, niż sypki. Jeśli jest za suchy możemy dodać jeszcze odrobinę koncentratu.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na blacie na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka o średnicy ok 8 – 10 cm . Na każde kładziemy ok. łyżki farszu – lepiej nałożyć go mniej, niż więcej, bo podczas pieczenia ser dodany do farszu topi się i zwiększa objętość, przez co może wypłynąć na zewnątrz. Dokładnie zlepiamy brzegi pierożka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.
Podajemy na ciepło z dodatkiem np. sosu jogurtowo – czosnkowego. Mi smakowały także na zimno, jako szybka przekąska.
Smacznego :)