Kruche pierożki z kurczakiem, fasolą i cheddarem

Dziś jeden z przepisów, który zrobiłam, gdy miałam akurat więcej wolnego czasu na gotowanie. Kruche pierożki z pikantnym nadzieniem z kurczaka, fasoli i sera cheddar. Takie trochę na sposób meksykański. Farszem możemy się jednak dowolnie bawić i przygotować go na bazie naszych ulubionych składników lub tego, co akurat mamy pod ręką.  Dobre i na ciepło i na zimno. Możemy je wziąć na piknik, na wycieczkę albo w ostateczności do pracy, jeśli nie dane nam wypoczywanie pod chmurką :) 

I jedna ważna uwaga – jak widać po zdjęciach, pierożki trzeba dokładnie i mocno zaklejać oraz nie przesadzać z ilością nadzienia, bo może nam wypłynąć :)

Składniki (na 12- 15 sztuk)

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli

Mąkę, masło, jajko, śmietanę i sól siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Nadzienie:

  • 250 g mięsa mielonego z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 100 g sera cheddar
  • 1 papryczka ostra
  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dodatkowo – 1 jajko do posmarowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso mielone. Smażymy na dosyć silnym ogniu, tak, aby cały płyn odparował. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.Odstawiamy do przestygnięcia.

Fasolę odcedzamy z wody na sitku i siekamy bardzo drobno nożem (możemy też zmiksować w malakserze – ale niezbyt długo, żeby nie powstała nam jednolita masa). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Papryczkę chili kroimy bardzo drobno.

Wszystkie składniki dodajemy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy koncentrat, oregano, czosnek przepuszczony przez praskę i znowu mieszamy Doprawiamy solą i pieprzem. Cały farsz powinien być raczej zwarty, niż sypki. Jeśli jest za suchy możemy dodać jeszcze odrobinę koncentratu.

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na blacie na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka o średnicy ok 8 – 10 cm . Na każde kładziemy ok. łyżki farszu – lepiej nałożyć go mniej, niż więcej, bo podczas pieczenia ser dodany do farszu topi się i zwiększa objętość, przez co może wypłynąć na zewnątrz. Dokładnie zlepiamy brzegi pierożka.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.

Podajemy na ciepło z dodatkiem np. sosu jogurtowo – czosnkowego. Mi smakowały także na zimno, jako szybka przekąska.

Smacznego :)

Emp3

Emp1

Emp5

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kwiaty cukinii w cieście i placki cukiniowo-ryżowe (bez glutenu, bez mleka)

Kolega z pracy ma własny ogródek, a co za tym idzie własne skarby. Jak dobrze, że od czasu do czasu,...

Zamknij