Dostałam w ubiegłym roku od mojego młodszego rodzeństwa pyszną książkę – Ksiegę Smaków Świata. Jest to książka idealna dla takich dzieciaków jak ja – pełno w niej pięknych zdjęć:). Jest tam przegląd naprawdę wyjątkowych smaków. Mam ostatnio taki zwyczaj, że jak się budzę rano w weekend, to otwieram, którąś z moich magicznych książek, szukam inspiracji, a potem idę do kuchni i patrzę co mam w szafkach:). I tak z hinduskich placków bananowych znalezionych w Księdze Smaków, wyszły kokosowe placki z granatem:)
Ta propozycja śniadaniowa jest bezglutenowa.
Skład:
- 70 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 250 ml mleczka kokosowego
- 10 g stevii
- 10 g brązowego cukru
- pół granatu
- olej rzepakowy
Mieszamy razem oba gatunki mąki, cukier, słodzik i mleczko kokosowe do uzyskania gęstej placuszkowej masy. Wyłuskujemy nasiona grantau i dodajemy do ciasta. Smażymy placki na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Ja podałam placki z syropem imbirowym.
W jednej porcji (około 200 g):
- Białko: 9,7 g
- Tłuszcz: 24,5 g
- Węglowodany: 64,3 g
- Błonnik: 2 g
- Kalorie: 515 kcal