Kokosowe placuszki z granatem

Dostałam w ubiegłym roku od mojego młodszego rodzeństwa pyszną książkę  – Ksiegę Smaków Świata. Jest to książka idealna dla takich dzieciaków jak ja – pełno w niej pięknych zdjęć:). Jest tam przegląd naprawdę wyjątkowych smaków. Mam ostatnio taki zwyczaj, że jak się budzę rano w weekend, to otwieram, którąś z moich magicznych książek, szukam inspiracji, a potem idę do kuchni i patrzę co mam w szafkach:). I tak z hinduskich placków bananowych znalezionych w Księdze Smaków, wyszły kokosowe placki z granatem:)

Ta propozycja śniadaniowa jest bezglutenowa.

Skład:

  • 70 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 10 g stevii
  • 10 g brązowego cukru
  • pół granatu
  • olej rzepakowy

Mieszamy razem oba gatunki mąki, cukier, słodzik i mleczko kokosowe do uzyskania gęstej placuszkowej masy. Wyłuskujemy nasiona grantau i dodajemy do ciasta. Smażymy placki na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Ja podałam placki z syropem imbirowym.

W jednej porcji (około 200 g):

  • Białko: 9,7 g
  • Tłuszcz: 24,5 g
  • Węglowodany: 64,3 g
  • Błonnik: 2 g
  • Kalorie: 515 kcal

kopia 2013 06 18 018
kopia 2013 06 15 037 kopia 2013 06 15 016 kopia 2013 06 18 015

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Brzoskwiniowy sos BBQ

Sezon grillowy w pełni, a wiadomo, że do dobrze wypieczonej karkówki czy piersi z kurczaka nie może zabraknąć odpowiedniego sosu....

Zamknij