Keks ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami

Na przepis na keks trafiłam na tym blogu i zdjęcia na nim zamieszczone pobudziły mój apetyt, tym bardziej, że wszystko co zawiera suszone pomidory jest u mnie mile widziane ;) 

Ciasto ma bardzo fajną, wilgotną konsystencję, przypominającą trochę ciasto na wytrawne muffinki, ale jednak trochę bardziej wilgotne. 

Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem np. kremowego serka.

Składniki (na keksówkę 22x10x5cm)

  • ok. 15 – 20 zielonych szparagów
  • 250g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • garść listków bazylii, posiekanych
  • 100ml mleka
  • 4 małe jajka
  • 100 ml oliwy
  • łyżeczka musztardy (np. dijon)
  • garść czarnych oliwek, wypestkowanych
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ok. 60g dojrzałego cheddara, startego na dużych oczkach (dałam pół na pół z parmezanem).

Piekarnik rozgrzewa do 170 stopni. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy oliwą. Możemy też zrezygnować z papieru i po prostu posmarować formę masłem i wysypać mąką. 

Szparagi obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, odcedzamy i natychmiast przekładamy do miski z zimną wodą, aby przestały się gotować i zachowały kolor (jeżeli odcedzamy szparagi na sitku, możemy po prostu przelać je dokładnie zimną wodą). Gdy były już zupełnie zimne, odcedzamy i pozostawiamy do obcieknięcia. 

Jajka mieszamy z oliwą, mlekiem, musztardą i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. 

Następnie w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy mokre składniki. Mieszamy (ręcznie lub mikserem) do momentu, aż w cieście nie będzie grudek mąki. Następnie dodajemy oliwki i pomidory oraz połowę sera i delikatnie mieszamy.

Przelewamy połowę ciasta do formy, i wciskamy w ciasto połowę szparagów. Wlewamy pozostałe ciasto i dodajemy pozostałe szparagi. Na koniec posypujemy pozostałym serem i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy 5 minut w foremce, a potem na kratce.

Smacznego :)

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sernikobrownies z jagodami

Sernikobrownies łączy w sobie to co bardzo lubię, czyli sernik i czekoladę :) Do tego jest ciastem bardzo elastycznym, bo...

Zamknij