Keks z cukinią i kozim serem

Nastąpił delikatny samozachwyt. KEKS! Pierwszy raz w życiu go zrobiłam , ile ja traciłam do tej pory! Co za rewelacja. Relacja efekt vs nakład fantastyczna! Przygotowuje się to cudo chwile, piecze 2 chwile, a śniadanie z keksem w roli głównej jest naprawdę niecodzienne i można zachwycić (się i kogoś):) 

Przepis pochodzi z książki „Imprezowe bufety”.

Składniki:

  •  200g cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 170 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
  • 100 ml mleka
  • 100 g koziego sera
  • zioła (kolendra, bazylia, mięta) 

W przepisie oryginalnym napisano aby usmażyć cukinię na 3 łyżka oliwy, ale zamiast tego ją zgrillowałam bez tłuszczu (czasem lepiej mniej niż więcej;)). W każdym razie włączamy piekarnik na 180 stopni.  Kroimy cukinię na plastry i grillujemy ok 15 min. W  tym czasie łączymy jaja, mąkę i drożdże. Dodajemy mleko, 2 łyżki oliwy, odrobinę soli. Do ciasta dorzucamy cukinię, pokrojony w kostkę kozi ser i poszatkowane zioła. Ciasto będzie miało taką ciągnącą się konsystencję. Nie staramy się jakoś specjalnie tego ciasta ujednolicać, ono sobie i tak spokojnie wyrośnie. Ciasto przekładamy do prostokątnej foremki (ja wykorzystałam taką 10 cm x 30 cm) i pieczemy około 45 min. Miłego!


Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciastko z camembertem i jabłkiem

Pomysł ukradziony koledze. Ciasto francuskie  z camembertem i jabłkiem. Proste i pyszne. Camembert jest wspaniałym serem do zapiekania. Lubię gdy...

Zamknij