Kanapka z krewetkami w panierce

Ta kanapka świetnie nada się na lunch. Najlepiej smakuje na świeżo gdy krewetki są jeszcze ciepłe. No i przyznaję bez bicia do super dietetycznych to ona nie należy…

Składniki na 2 kanapki:

  • pół bagietki
  • 20 krewetek koktajlowych
  • 1-2 garście sałaty
  • kawałek (1/4) papryki czerwonej
  • garść kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (bądź pszennej)
  • 1-2 jajka
  • 6 łyżeczki sosu słodko pikantnego (ja  lubię ten z tao tao i byłam dziś raczej leniwa:), ale można też zrobić samemu np taki sos).
  • 2 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku
  • sól, chilli
  • olej

Krewetki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i przekładamy do miseczki. Wciskamy do niej ząbek czosnku, ścieramy kawałek imbiru, posypujemy solą i zmielonym chilli, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Przekrajamy każdą porcje bagietki na pół, układamy na niej sałatę, paprykę i kiełki. Nalewamy olej na patelnię do wysokości 0,5 cm (tak aby zanurzyć prawie całą krewetkę) i wstawiamy patelnię na ogień. Na 3 talerzach wykładamy mąkę kukurydzianą, jajko i bułkę tartą. Obtaczamy krewetki w tej samej kolejności: mąka, jajko, bułka.Wrzucamy krewetki na rozgrzany tłuszcz i smażymy 1 minutę, w połowie czasu odwracając je.Wykładamy krewetki, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy na kanapki. Wszystko polewamy sosem.

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ravioli z ricottą i bazylią

Tak, to znowu jest rodzaj potrawy, którą lubię najbardziej – znane wszystkim składniki połączone w prosty i niewymyślny sposób, który...

Zamknij