Ostatnimi czasy mam ogromną chęć na brukselkę. Wielu osobom, brukselka pewnie wciąż kojarzy się z dzieciństwem i z listą rzeczy niejadliwych, na której ta mała kapusta figuruje zaraz po płatkach owsianych;) a to błąd! Brukselka jest przepyszna. Dowodem niech będzie poniższe danie:)
Składniki
- 175 g brukselki
- pół cebuli
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- 2 plastry szynki
- 5 g +10g masła
- 10 g sera dziubas
- 20 g orzechów włoskich (zmielonych)
- 20 g mąki
- sól, pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Brukselkę wrzucamy na 2 minuty do osolonej wrzącej wody. Cebulę smażymy na małej porcji masła. Na końcu smażenia dodajemy pokrojoną szynkę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty ser. Dodajemy sparzoną brukselkę i usmażoną cebulę. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy i przelewamy do dwóch małych naczyń żarodopornych. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, orzechy włoskie, zimne masło i szczyptę soli łączymy palcami. Posypujemy kruszonką masę jajeczną i wstawiamy naczynia do piekarnika na 20 minut.