Jajka zapiekane z brukselką pod orzechową kruszonką

Ostatnimi czasy mam ogromną chęć na brukselkę. Wielu osobom, brukselka pewnie wciąż kojarzy się z dzieciństwem i z listą rzeczy niejadliwych, na której ta mała kapusta figuruje zaraz po płatkach owsianych;) a to błąd! Brukselka  jest przepyszna. Dowodem niech będzie poniższe danie:)

Składniki

  • 175 g brukselki
  • pół cebuli
  • 2  jajka
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 2 plastry szynki
  • 5 g +10g  masła
  • 10 g sera dziubas
  • 20 g orzechów włoskich (zmielonych)
  • 20 g mąki
  • sól, pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Brukselkę wrzucamy na 2 minuty do osolonej wrzącej wody. Cebulę smażymy na małej porcji masła. Na końcu smażenia dodajemy pokrojoną szynkę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty ser. Dodajemy sparzoną brukselkę i usmażoną cebulę. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy i przelewamy do dwóch małych naczyń żarodopornych. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, orzechy włoskie, zimne masło i szczyptę soli łączymy palcami. Posypujemy kruszonką masę jajeczną i wstawiamy naczynia do piekarnika na 20 minut.

Zapiekanka brukselkowa Zapiekanka brukselkowa Zapiekanka brukselkowa

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jesienna tarta migdałowa z jabłkami

Za oknem nareszcie jesień:) Ja ją lubię. Chyba nawet bardziej niż lato. Wiem wiem bluźnię, ale tak jest. Najbardziej lubię...

Zamknij