fra2

Greckie frappe

Kawa frappe. Smak przywieziony z tegorocznych wakacji w Grecji. Przy panujących tam ciągłych upałach spożywaliśmy ją na zmianę z zimną wodą, piwem Mythos podawanym w zmrożonych kuflach oraz białym winem (niekoniecznie w tej kolejności ;)).

Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie w domu kawy mrożonej jest czasochłonne. Bo tak długo trzeba czekać, aż się schłodzi. Tymczasem okazuje się, że od wielu lat żyłam w wielkim błędzie i nieświadomości ;) Zimną i orzeźwiającą kawą możemy się delektować po niecałych 5 minutach (a nabierze sprawności, to i minuta wystarczy :)). Jest genialna, bo do jej przygotowania nie potrzeba nawet gorącej kawy, odpada nam więc czas chłodzenia. Tym sposobem mój mąż ostatnio przez cały dzień przygotował sobie i spożył ok 10 szklanek frappe. Jakby kawa na zimno miała mniej kofeiny, niż ta gorąca ;) 

Są różne sposoby podawania kawy frappe, w zależności od naszych upodobań. Możemy ją podać z cukrem lub bez cukru, a także uzupełnić samą wodą bądź przygotować w oparciu o zimne mleko. 

Składniki (na 1 porcję)

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulowanej (im więcej kawy damy, tym frappe będzie mocniejsze)
  • 1 łyżeczka cukru (możemy zrezygnować z cukru w ogóle dodać jego większą ilość, jeśli wolimy słodszy napój)
  • woda
  • lód
  • woda lub mleko do uzupełnienia szklanki (można też dać pół na pół)
  • cynamon (opcjonalnie)

Kawę i cukier wsypujemy do wysokiego naczynia (dzbanka lub szklanki) i zalewamy taką ilością zimnej wody, aby tylko zakryła składniki. Miksujemy końcówką do ubijania białek przez 1-2 minuty, do momentu, aż wytworzy nam się gęsta, kawowa piana. Tutaj wskazówka – im więcej wody dodamy, tym piana będzie mniej gęsta, a tym samym po dodaniu mleka będzie się z niej szybciej wytrącać kawa, tworząc „warstwy”. Przy gęstszej pianie aromat kawowy będzie się wolniej łączył z dodanym mlekiem.

Pianę kawową przekładamy do szklanki wypełnionej lodem i zalewamy zimnym mlekiem (lub wodą, jeśli wolimy lżejszą opcję). Posypujemy cynamonem – ale nie jest to konieczne. Podajemy od razu i po pierwszych dwóch łykach oddychamy z ulgą :)

Smacznej ochłody :)

fra2

fra1

fra3

Nie znaleźliśmy podobnych postów

  • www.relishmeals.blogspot.com

    Czyli „po grecku” znaczy z cynamonem? Hmm, chyba nieświadomie często robiłam taką kawę. Świetnie wygląda!

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Wydaje mi się, że typowo to jednak bez cynamonu :) Bardziej chodzi o sposób przygotowania :) Na cynamon trafiłam tylko raz, ale to moja ulubiona przyprawa, więc dodaję ją gdzie się da. Tak, jak i zresztą sami Grecy, więc dodanie cynamonu też do tej kawy nie może być aż takim błędem :)

  • Wojciech

    Ja zasadniczo nie pije kawy rozpuszczalnej ale próbowałem kiedyś takiego podobnego patentu „na ciepło” gdzie ten granulat kawy z cukrem i dwoma łyżeczkami gorącej wody się najpierw uciera dokładnie a później dolewa powoli wrzątek i też tworzy się crema, dobra mrożona kawka to też z taka z gałką lodów i baileysem ;)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Man5
Sałatka: mango, prosciutto, mozzarella

Połączenie mango, mozzarelli i szynki parmeńskiej w formie sałatki miałam w głowie już od dawna, tylko jakoś nie składało się,...

Zamknij