Finger food: roladki z bakłażana, serka koziego i prosciutto

Prosty i popularny przepis na imprezową przekąskę, którą serwowałam już nie wiem ile razy dokładnie :) Bardzo ją lubię, bo jest smaczna, stosunkowo szybka w przygotowaniu, a do tego fajnie się prezentuje :)

Zamiast serka koziego możemy użyć innego smarowidła, np. ricotty, a nawet zwykłego serka kanapkowego, jak Philadelphia. 

Składniki (na 12 – 15 roladek)

  • jeden duży bakłażan (w miarę prosty)
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • opakowanie serka koziego (150 g)
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ocet bądź krem balsamiczny (opcjonalnie)

Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Układamy plastry na płaskiej powierzchni (np. na dużej desce do krojenia) i posypujemy solą. Zostawiamy na 10 minut.

W międzyczasie serek kozi przekładamy do miseczki i dodajemy zmiażdżony czosnek, poszatkowane listki bazylii i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do „przegryzienia”.

Plasterki szynki parmeńskiej kroimy na pół wzdłuż.

Posolone bakłażany powinny puścić sok – osuszamy je z niego delikatnie papierowym ręczniczkiem. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy bakłażany z obu stron, doprawiając w trakcie solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.

Usmażony plaster bakłażana układamy na płaskim talerzu lub desce do krojenia. Kładziemy pół plasterka szynki i smarujemy warstwą serka. Delikatnie zwijamy, uważając, aby farsz nie wypłynął nam bokiem. Po zwinięciu możemy przebić wykałaczką, jak koreczki, i ozdobić listkami bazylii. Identycznie postępujemy z pozostałymi plasterkami bakłażana.

Na koniec możemy wszystkie roladki skropić delikatnie oliwą z oliwek lub octem/kremem balsamicznym (lub i tym i tym :)).

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Keks z cukinią i kozim serem

Nastąpił delikatny samozachwyt. KEKS! Pierwszy raz w życiu go zrobiłam , ile ja traciłam do tej pory! Co za rewelacja....

Zamknij