Lubię czasem pójść w jakąś nieznaną smakową krainę. Lekki, orzeźwiający deser o niezwykłym aromacie i delikatnie pikantnym posmaku. Wszystko za sprawą syropu kardamonowego.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g sera ricotta
- 8 gruszek z kompotu od mamy;) (bądź z puszki)
- 4 łyżeczki drobnego cukru
- 2 limonki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 10 pistacji
Obcieramy skórkę z limonek i wyciskamy z nich sok. Dodajemy kardamon i gotujemy wszystko razem na ogniu. Gdy syrop się zagotuje dodajemy miód i gotujemy na wolnym ogniu, aż odparuje połowa. Możemy go schłodzić, bądź polać deser ciepłtm syropem. Ser ricotta ucieramy z cukrem. Pistacje rozdrabniamy. Wkładamy do pucharków gruszkę, dodajemy 1-2 łyzki serka i posypujemy pistacjami. Całość polewamy sosem.
Przepis w dużej mierze opiera się na pomyśle z książki „Szybkie i łatwe dania na co dzień”, wydawnictwa Riders Digest