Deser z orientalnym, kardamonowym sosem

Lubię czasem pójść w jakąś nieznaną smakową krainę. Lekki, orzeźwiający deser o niezwykłym aromacie i delikatnie pikantnym posmaku. Wszystko za sprawą syropu kardamonowego.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g sera ricotta
  • 8 gruszek z kompotu od mamy;) (bądź z puszki)
  • 4 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 limonki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 10 pistacji

Obcieramy skórkę z limonek i wyciskamy z nich sok. Dodajemy kardamon i gotujemy wszystko razem na ogniu. Gdy syrop się zagotuje dodajemy miód i gotujemy na wolnym ogniu, aż odparuje połowa. Możemy go schłodzić, bądź polać deser ciepłtm syropem. Ser ricotta ucieramy z cukrem. Pistacje rozdrabniamy. Wkładamy do pucharków gruszkę, dodajemy 1-2 łyzki serka i posypujemy pistacjami. Całość polewamy sosem.

Przepis w dużej mierze opiera się na pomyśle z książki „Szybkie i łatwe dania na co dzień”, wydawnictwa Riders Digest

Deser z sosem kardamonowym Deser z sosem kardamonowym Deser z sosem kardamonowym

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Chruuupiące muesli z migdałami

Czyli moich poszukiwań idealnego muesli ciąg dalszy :) Przepis, z którego skorzystałam, skusił mnie, bo nie trzeba w nim wykorzystywać...

Zamknij