Ciasto pomarańczowo - migdałowe

Ciasto pomarańczowo-migdałowe (bez mąki!)

Zaczynamy sezon bożonarodzeniowy! Tak, tak czas zacząć się przygotowywać. Ćwiczymy z Olą nowe przepisy, przeglądamy książki kucharskie,  dzwonimy do mam, babć i cioć, tak aby w te święta spróbować czegoś zarówno klasycznego jak i wyjątkowego.  Na pierwszy ogień przepis na ciasto pomarańczowe. Jest stosunkowo mało kaloryczne i proste w wykonaniu (tylko przygotowanie pomarańczy zajmuje chwilę). Pachnie za to cudownie świątecznie. No i nie zawiera mąki. Przepis pochodzi z książki Pieczone Przysmaki.

Składniki:

  • 2 pomarańcze – około 450 g
  • 280 g drobnego cukier
  • 7 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 300 g rozdrobnionych migdałów
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do dekoracji

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem i smarujemy odrobiną tłuszczu. Pomarańcze kroimy w małą kostkę razem ze skórką i gotujemy z łyżką wody na bardzo małym ogniu przez około 40 min (aż skórka zmięknie, a nadmiar wody odparuje). Po ugotowaniu możemy jeszcze trochę poszatkować pomarańcze. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy powoli i stopniowo połowę cukru i ubijamy dalej. W drugim pojemniku łączymy żółtka z resztą cukru. Dodajemy pomarańcze i migdały (ja po prostu rozdrobiłam płatki migdałowe).Łyżką łączymy białko z masą żółtkową i wylewamy masę do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 60-70 min. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe patyczkiem – po wbiciu w ciasto, patyczek powinien pozostać suchy. W trakcie pieczenia możemy przykryć ciasto folią aby zapobiec zbytniemu spieczeniu się płatków migdałowych.

  • Mada

    Kroimy w kostkę pomarańczę ze skórką? Nie będzie to gorzkie po upieczeniu?

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      Nie, nie będzie. W przepisie jest sporo cukru:). Dokładnie umyj pomarańcze i gotuj je co najmniej te 40 minut i będzie ok. Pozdrawiam

      • Mada

         Tak zrobię w takim razie. Dziękuje za odpowiedź. :)

  • Barby G

    W markecie na L można kupić 200g paczki gotowych zmielonych migdałów – pewnie akurat do tego przepisu. :)

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      o to przegapiłam. następnym razem nie będzie trzeba mielić płatków:) dzięki:)

  • Ola-sieranska

    właśnie sie piecze :D zobaczymy co z tego wyjdzie, ale surowa masa była pyszna :)

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      I jak wyszło:)? Ja też uwielbiam podjadać surową masę…:)

  • Karola

    A czy cukier można zastapić słodzikiem np. stevią?

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      Tak jasne. Tylko należy pamiętać że słodzika wtedy dajemy mniej znacznie, gdyż stewia jest znacznie słodsza. Warto więc dodać np trochę więcej migdałów, dla uzyskania podobnej konsystencji ciasta.

      • karola

        ok dziękuje za odpowiedz:)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kuskus z kurczakiem, cieciorką i suszonymi morelami
Orientalny kuskus z cieciorką, kurczakiem i suszonymi morelami

 Kurczak, cieciorka, morele, kuskus. Słowem - jedno z dziwniejszych dań, jakie zdarzyło mi się przygotować ;) Wszystkie składniki osobno bardzo...

Zamknij