Ciasto czekoladowe z buraczków

Ha! Było już ciasto z fasoli, a teraz Słodka serwuje ciasto buraczkowe. Kolejne pyszne dziwactwo w kuchni:)  Muszę się teraz zastanowić z czego by tu zrobić kolejne:) Może z ogórków :D? (kiszonych :D:D:D) Enjoy!

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki owsianej
  • 80 g melasy
  • 80 g miodu
  • 60 g kakao
  • 500 g buraczków ugotwanych
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ciasto jest szybkie i ultra proste. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z miodem, melasą i kakao. Dodajemy starte na małych oczkach buraczki i mąkę. Ucieramy wszystko razem. Wylewamy ciasto na małą blaszkę wysmarowaną masłem. Wstawiamy ciasto do piekranika i pieczemy około 30 min.

W buraczkach jest dosyć dużo węglowodanów, acz całość wychodzi stosunkowo mało naładowana kaloriami:)

w 2 porcjach (100g):

  • Białko: 5,8 g
  • Tłuszcze: 3,0 g
  • Węglowodany: 31,7 g
  • Kalorie: 180 kcal

 

ps. na zdjęciach widać słodki topping. Topping jest wybitnie nie dietetyczny. Wyrzuty sumienia nie pozwoliły mi spisać proporcji. Zresztą ciasto samo w sobie jest całkiem słodkie i naprawde pyszne:). Dla ciekawskich powiem tylko, że to mieszanka, białego serka, masła orzechowego i syropu porzeczkowego:D

ciasto czekoladowe z buraczków ciasto czekoladowe z buraczków ciasto czekoladowe z buraczków

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bułeczki cynamonowe z orzechami

Coś ostatnio mało nas z Marią na Słodkiej.  Jakoś tak się obie nieszczęśliwie zsynchronowałyśmy, że każda z nas ma w tym momencie...

Zamknij