Ha! Było już ciasto z fasoli, a teraz Słodka serwuje ciasto buraczkowe. Kolejne pyszne dziwactwo w kuchni:) Muszę się teraz zastanowić z czego by tu zrobić kolejne:) Może z ogórków :D? (kiszonych :D:D:D) Enjoy!
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 100 g mąki owsianej
- 80 g melasy
- 80 g miodu
- 60 g kakao
- 500 g buraczków ugotwanych
- 4 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jest szybkie i ultra proste. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z miodem, melasą i kakao. Dodajemy starte na małych oczkach buraczki i mąkę. Ucieramy wszystko razem. Wylewamy ciasto na małą blaszkę wysmarowaną masłem. Wstawiamy ciasto do piekranika i pieczemy około 30 min.
W buraczkach jest dosyć dużo węglowodanów, acz całość wychodzi stosunkowo mało naładowana kaloriami:)
w 2 porcjach (100g):
- Białko: 5,8 g
- Tłuszcze: 3,0 g
- Węglowodany: 31,7 g
- Kalorie: 180 kcal
ps. na zdjęciach widać słodki topping. Topping jest wybitnie nie dietetyczny. Wyrzuty sumienia nie pozwoliły mi spisać proporcji. Zresztą ciasto samo w sobie jest całkiem słodkie i naprawde pyszne:). Dla ciekawskich powiem tylko, że to mieszanka, białego serka, masła orzechowego i syropu porzeczkowego:D