Ciastko z camembertem i jabłkiem

Pomysł ukradziony koledze. Ciasto francuskie  z camembertem i jabłkiem. Proste i pyszne. Camembert jest wspaniałym serem do zapiekania. Lubię gdy tak delikatnie wylewa się z ciasta po rozkrojeniu:)

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • ser camembert
  • jabłko
  • jajko

Włączamy piekarnik na 180 stopni. Na jedno ciastko wykrajamy z ciasta francuskiego prostokąt o szerokości trochę większej niż nasz camembert i dwa razy takiej długości. Na jedno ciastko wystarczy plaster stanowiący 1/3 camemberta.

(dziś tak jakoś matematycznie wyszło:))

Na ciasto francuskie kładziemy plaster camemberta i plaster jabłka. Przykrywamy ciastem francuskim. Powinien wyjść nam z tego kwadrat. Rogi ciastka zbieramy i zawijamy do środka (tak jakbyśmy robili papierowe piekło- niebo). Ciastko smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20- 25 min (aż do zrumienienia).

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śniadanie z jajkiem w koszulce w roli głównej

Będzie to historia o tym jak to nie wszystko musi wychodzić od razu. 6 jajek. 1 jajko w koszulce, 3...

Zamknij