Pomysł ukradziony koledze. Ciasto francuskie z camembertem i jabłkiem. Proste i pyszne. Camembert jest wspaniałym serem do zapiekania. Lubię gdy tak delikatnie wylewa się z ciasta po rozkrojeniu:)
Składniki:
- ciasto francuskie
- ser camembert
- jabłko
- jajko
Włączamy piekarnik na 180 stopni. Na jedno ciastko wykrajamy z ciasta francuskiego prostokąt o szerokości trochę większej niż nasz camembert i dwa razy takiej długości. Na jedno ciastko wystarczy plaster stanowiący 1/3 camemberta.
(dziś tak jakoś matematycznie wyszło:))
Na ciasto francuskie kładziemy plaster camemberta i plaster jabłka. Przykrywamy ciastem francuskim. Powinien wyjść nam z tego kwadrat. Rogi ciastka zbieramy i zawijamy do środka (tak jakbyśmy robili papierowe piekło- niebo). Ciastko smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20- 25 min (aż do zrumienienia).