Chlebowe koszyczki z nadzieniem jajeczno kurkowym

Koszyczki chlebowe przypadły mi ostatnio do gustu. Jajek jako takich reklamować nie trzeba:).”Kurki jakie są, każdy widzi”:). Zaś całość? Połączenie to koniecznie muszę polecić, bo wyszło naprawdę miodnie. Zachęcam do próbowania!

Składniki:

  • 9 kromek chleba tostowego
  • 3- 4 jajka
  • 2 garści kurek (80 g)
  • pół cebuli.
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • masło
  • sól, pieprz

Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. Kromki chleba rozwałkowujemy. Wciskamy do formy na muffinki. Możemy wcześniej posmarować kromki masłem, będą wtedy aromatyczniejsze, ale można z tego zrezygnować. Wstawiamy kromki na 15 – 20 minut do piekarnika (aż zbrązowieją delikatnie).Wyciągamy je z piekarnika. W międzyczasie kurki dokładnie płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na odrobinie masła z pokrojoną w kostkę cebulą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i kurki. Wszystko pieprzymy i solimy. Masą zalewamy nasze wypieczone koszyczki. I wstawiamy chlebowe ciasteczka na 15 minut do piekarnika ponownie.

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sernik z ricotty z owocami i kruszonką

Pyszne, późno letnie ciasto, a właściwie sernik. Słodki, ciasteczkowy spód, masa serowo - miodowa, duża ilość moreli i malin, a na wierzch...

Zamknij