Cebulowe gofry z jajkiem w koszulce

Dziś pomysł który chodził mi już jakiś czas po głowie. Gofr wytrawny. W tym przypadku cebulowy.

Może to być danie na większe śniadanie, albo jakąś przekąskę w ciągu dnia -w każdym razie jest to całkiem sycąca propozycja. Na zimno te gofry też smakują całkiem nieźle, a w dodatku, robi się ją naprawdę sprawnie. Same plusy:)

Podałam je z jajkiem w koszulce ale można podać je też z jakąś lekką sałatą. 

Przyznam, że nie jadłam jeszcze czegoś takiego, a jestem zachwycona efektem:). Na pewno będę powtarzać ten eksperyment!

Składniki na około 6 gofrów:

  • 220 g mąki
  • 3/4 szklani mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 czubate łyżki startego sera grana padano
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Na jajko w koszulce:

  • jajka
  • ocet z białego wina

Cebulę smażymy na odrobinie tłuszczu aż do zeszklenia się. Wszystkie pozostałe składniki miksujemy, na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i mieszamy razem. Wlewamy porcje ciasta do gofrownicy i pieczemy. I generalnie to już:).

Jajko w koszulce robimy wg sposobu opisanego tu (ćwiczenie czyni mistrza i tym razem poszło naprawdę sprawnie:) wszystkie jajka wyszły:)).

Cebulowe gofry z jajkiem w koszulce Cebulowe gofry z jajkiem w koszulce Cebulowe gofry z jajkiem w koszulce

Przeczytaj poprzedni wpis:
Fromage fort

Weekend się skończył, a w lodówce resztki z kolacji ze znajomymi. Plasterek tego, napoczęte opakowanie tamtego i jeszcze trochę niedopitego...

Zamknij