Camemberta uwielbiam kiedy jest trochę roztopiony. Smażony w panierce albo, tak jak poniżej, pieczony. Camembert w szynce parmeńskiej jest może takim oczywistym połączeniem, ale po prostu rewelacyjnie smakuje. Podałam tą przystawkę znajomym i poza tym, że jest efektowna i bardzo wszystkim smakowała, ma jeszcze jedną zaletę – jest bardzo prosta w przygotowaniu:) Przystawkę podałam z sosem żurawinowym, który można przygotować sobie wcześniej i wykorzystać też do innych dań. Sos świetnie komponuje się z serami, wędlinami, będzie pasował również do dań na ciepło np. do indyka.
Składniki – pieczony camembert:
- camembert, sztuk tyle ilu gości planujecie:) (lub mniejsza ilość jeśli planujemy więcej przystawek)
- plastry szynki parmeńskiej – 2 na każdy ser
Składniki na sos żurawinowy:
- opakowanie suszonej żurawiny (200g)
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1-1,5 szklanki wody
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- szczypta soli