Camembert w szynce parmeńskiej z sosem żurawinowym

Camemberta uwielbiam kiedy jest trochę roztopiony. Smażony w panierce albo, tak jak poniżej, pieczony. Camembert w szynce parmeńskiej jest może takim oczywistym połączeniem, ale po prostu rewelacyjnie smakuje. Podałam tą przystawkę znajomym i poza tym, że jest efektowna i bardzo wszystkim smakowała, ma jeszcze jedną zaletę – jest bardzo prosta w przygotowaniu:) Przystawkę podałam z sosem żurawinowym, który można przygotować sobie wcześniej i wykorzystać też do innych dań. Sos świetnie komponuje się z serami, wędlinami,  będzie pasował również do dań na ciepło np. do indyka.

Składniki – pieczony camembert:

  • camembert, sztuk tyle ilu gości planujecie:)  (lub mniejsza ilość jeśli planujemy więcej przystawek)
  • plastry szynki parmeńskiej – 2 na każdy ser

Składniki na sos żurawinowy:

  •  opakowanie suszonej żurawiny (200g)
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1-1,5 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • szczypta soli
Najpierw przepis na sos. Suszoną żurawinę zalewamy wodą (wrzątkiem). Zostawiamy na  min.15 minut. Całą zalewę przelewamy do rondelka i wstawiamy na ogień. Dokładamy sok z pomarańczy, cukier i sól. Gotujemy przez 15-20 minut, żeby trochę płynu odparowało. Zestawiamy z ognia i schładzamy. Przechowujemy w lodówce.
Camemberty zawijamy w dwa plastry szynki parmeńskiej każdy. Wstawiamy sery na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Camembert powinien delikatnie „spuchnąć”. Podajemy z sosem.

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kanapka z kurczakiem i sosem ananasowym

Dziś kolejna propozycja na leniwe śniadanie:) Składniki (na cztery kanapki): pół puszki ananasa mała puszka kukurydzy jogurt grecki - małe...

Zamknij