brukselka z jabłkiem

Brukselka z jabłkiem

Kto z Was walczy z domownikami nie lubiącymi brukselki? Mnie tym przepisem udało się, przeciągnąć już przynajmniej 1 osobę na drugą stronę mocy:D.

Największym problemem brukselki jest to, że często ma gorzki smak, a poza tym rozgotowuje się na zewnątrz a w środku jest jeszcze trochę surowa. Ten sposób, pomoże na oba te kłopoty, a wydobędzie to, co w brukselce najlepsze:).

Tak przygotowaną brukselkę można zjeść jako samodzielne danie np. na podwieczorek, bądź potraktować ją jako dodatek do mięsa.

Składniki (na małą przekąskę dla 2 osób): 

  • 200- 250 g brukselki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki masła (lub 2 łyżeczki octu jabłkowego)
  • szczypta soli i cukru

Włączamy piekarnik na 180 stopni. Brukselkę obgotowujemy przez 5-8 min we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Przekładamy brukselkę do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i po łyżeczce masła na każdą porcję. Posypujemy wszystko brązowym cukrem i zapiekamy przez około 25 min. Pyszności:)

  • kokilka.blogspot.com

    takiego połączenia nie znałam, fajne fajne :)

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      dzięki (:

  • Bernika

    i kto powiedzial ze brukselka jest nieapetyczna? dla mnie to danie to bomba.

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      :) uwielbiam brukselkę, a tą szczerze polecam:) Pozdrowienia!

  • Agnieszka M

    Ja właśnie jestem z tych, co to nie przepadają, ale dzięki Twojemu pomysłowi spróbuję się przekonać :). Dam znać, czy się udało :). 

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      Ja do 16 roku życia nie jadłam papryki, pomidory też jakoś tak późno. Krewetki jem od roku. Na szczęście nasze kubki smakowe co jakiś czas zmieniają zdanie, liczę że i Twoje zmienią co do brukselki:) czekam na wieści:)

      • Agnieszka M

         Musisz jeszcze trochę poczekać na wieści, bo pani w warzywniaku uświadomiła mojego męża, że sezon na brukselkę jest jesienią ;). Ale na pewno wypróbuję Twój przepis :)

        • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

          Poczekam poczekam:), ja robiłam to danie z mrożonych brukselek, więc jakby co, można z jednymi i z drugimi próbować:). 

          • Agnieszka Mieszała

            Wypróbowane – faktycznie pycha. Możesz mnie dopisać do listy przekonanych :)

          • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

            Zuch dziewczyna!

  • http://twitter.com/KLFoodStyle KLFoodStyle

    Prezentujé sié arcyciekawie..no i interesujáce poøáczenie brukselka z  jabøkiem..pozdrówki!

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      Dziękuję bardzo:)

  • Dorota_s5

    Zawsze lubiłam brukselkę, ale przyrządzoną w ten sposób jadłam pierwszy raz. REWELACJA!!!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Francuska zupa jarzynowa pistou
Francuska zupa jarzynowa z pistou

 Ta zupa powstała tak trochę od niechcenia, a okazała się być rewelacyjną kompozycją smaków. Już kiedyś chciałam ją zrobić, ale...

Zamknij