Brukselka z jabłkiem

Kto z Was walczy z domownikami nie lubiącymi brukselki? Mnie tym przepisem udało się, przeciągnąć już przynajmniej 1 osobę na drugą stronę mocy:D.

Największym problemem brukselki jest to, że często ma gorzki smak, a poza tym rozgotowuje się na zewnątrz a w środku jest jeszcze trochę surowa. Ten sposób, pomoże na oba te kłopoty, a wydobędzie to, co w brukselce najlepsze:).

Tak przygotowaną brukselkę można zjeść jako samodzielne danie np. na podwieczorek, bądź potraktować ją jako dodatek do mięsa.

Składniki (na małą przekąskę dla 2 osób): 

  • 200- 250 g brukselki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki masła (lub 2 łyżeczki octu jabłkowego)
  • szczypta soli i cukru

Włączamy piekarnik na 180 stopni. Brukselkę obgotowujemy przez 5-8 min we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Przekładamy brukselkę do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i po łyżeczce masła na każdą porcję. Posypujemy wszystko brązowym cukrem i zapiekamy przez około 25 min. Pyszności:)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Francuska zupa jarzynowa z pistou

 Ta zupa powstała tak trochę od niechcenia, a okazała się być rewelacyjną kompozycją smaków. Już kiedyś chciałam ją zrobić, ale...

Zamknij