Kto z Was walczy z domownikami nie lubiącymi brukselki? Mnie tym przepisem udało się, przeciągnąć już przynajmniej 1 osobę na drugą stronę mocy:D.
Największym problemem brukselki jest to, że często ma gorzki smak, a poza tym rozgotowuje się na zewnątrz a w środku jest jeszcze trochę surowa. Ten sposób, pomoże na oba te kłopoty, a wydobędzie to, co w brukselce najlepsze:).
Tak przygotowaną brukselkę można zjeść jako samodzielne danie np. na podwieczorek, bądź potraktować ją jako dodatek do mięsa.
Składniki (na małą przekąskę dla 2 osób):
- 200- 250 g brukselki
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki masła (lub 2 łyżeczki octu jabłkowego)
- szczypta soli i cukru
Włączamy piekarnik na 180 stopni. Brukselkę obgotowujemy przez 5-8 min we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Przekładamy brukselkę do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i po łyżeczce masła na każdą porcję. Posypujemy wszystko brązowym cukrem i zapiekamy przez około 25 min. Pyszności:)