babka malinowa

Babka proteinowa waniliowo-malinowa

Walka z wagą, w którymś momencie może być zwyczajnie, po ludzku ciężka. Podobno naturalne są momenty zwątpienie i zniechęcenia.Ja je mam regularnie:).

Organizm sam nam mówi, kiedy dociskamy się za bardzo. I chyba warto go czasem posłuchać. Trzeba siebie chyba czasem dopieścić:). Szczególnie my wszyscy lubujący się w smakowaniu, bo zakładam, że za takie osoby można uznać wszystkich nas buszujących po internetowym gąszczu przepisów:).

Ja jestem słodyczofilem. Więc rezygnacja w diecie ze słodyczy jest dla mnie ciężka, czy wręcz mało realna.  I dlatego lubię moją obecną dietę, bo  mogę sobie wplanować w moje posiłki jakąś zdrową rozpustę i nie łamać jej zasad. Dodatkowo odkąd więcej ćwiczę i rzeczywiście potrzebuję więcej białka dla moich bicepsów (:D) to kombinuję z białkiem dosyć dużo, żeby nie ograniczać się do białkowych shake’ów (pysznych, lecz w podstawowej wersji, w końcu nudnych).

I tu taki mały kompromis. Malinowo waniliowa babka, która zaspokaja mój głód słodyczowy i ma w sobie trochę białka, więc wciągam ją sobie radośnie po treningu:). Jak wszystkie moje wypieki białkowe i ta babka jest dosyć krucha. Dlatego świetnie będzie się sprawdzać podanie do niej szklanki mleka:).

Składniki na 8 kawałków:

  • 60 g białka waniliowego
  • 30 g tartych migdałów
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 35 g mąki ryżowe
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g masła orzechowego
  • 150 g mleka migdałowego
  • 5 łyżek oleju kokosowego (25g)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5g – 1 łyżka stewii
  • 2 łyżki syropu klonowego (25 g)
  • 100 g dżemu malinowego (bez cukru)

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy wszystkie suche składniki razem. dodajemy syrop klonowy, mleko i masło orzechowe a na końcu olej kokosowy. Pierwszy raz korzystalam z oleju kokosowego w pieczeniu. W temp. pokojowej jest on twardy, należy go najpierw włożyć do naczynia z ciepłą wodą i dopiero po chwili po rozpuszczeniu dolać do ciasta. Zalewamy ciastem małą foremkę na babkę i pieczemy przez około 25 min.

w 2 porcjach (100g):

  • Białko: 17,5 g
  • Tłuszcze: 21,1 g
  • Węglowodany: 22,9 g
  • Kalorie: 353 kcal

 

babka malinowa
babka malinowa babka malinowa

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną
Ciasto drożdżowe z ricottą i żurawiną

Drożdżowe chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Ale od jakiegoś czasu nie miałam czasu na pieczenie. Ominął mnie w...

Zamknij