Walka z wagą, w którymś momencie może być zwyczajnie, po ludzku ciężka. Podobno naturalne są momenty zwątpienie i zniechęcenia.Ja je mam regularnie:).
Organizm sam nam mówi, kiedy dociskamy się za bardzo. I chyba warto go czasem posłuchać. Trzeba siebie chyba czasem dopieścić:). Szczególnie my wszyscy lubujący się w smakowaniu, bo zakładam, że za takie osoby można uznać wszystkich nas buszujących po internetowym gąszczu przepisów:).
Ja jestem słodyczofilem. Więc rezygnacja w diecie ze słodyczy jest dla mnie ciężka, czy wręcz mało realna. I dlatego lubię moją obecną dietę, bo mogę sobie wplanować w moje posiłki jakąś zdrową rozpustę i nie łamać jej zasad. Dodatkowo odkąd więcej ćwiczę i rzeczywiście potrzebuję więcej białka dla moich bicepsów (:D) to kombinuję z białkiem dosyć dużo, żeby nie ograniczać się do białkowych shake’ów (pysznych, lecz w podstawowej wersji, w końcu nudnych).
I tu taki mały kompromis. Malinowo waniliowa babka, która zaspokaja mój głód słodyczowy i ma w sobie trochę białka, więc wciągam ją sobie radośnie po treningu:). Jak wszystkie moje wypieki białkowe i ta babka jest dosyć krucha. Dlatego świetnie będzie się sprawdzać podanie do niej szklanki mleka:).
Składniki na 8 kawałków:
- 60 g białka waniliowego
- 30 g tartych migdałów
- 30 g wiórków kokosowych
- 35 g mąki ryżowe
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g masła orzechowego
- 150 g mleka migdałowego
- 5 łyżek oleju kokosowego (25g)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5g – 1 łyżka stewii
- 2 łyżki syropu klonowego (25 g)
- 100 g dżemu malinowego (bez cukru)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy wszystkie suche składniki razem. dodajemy syrop klonowy, mleko i masło orzechowe a na końcu olej kokosowy. Pierwszy raz korzystalam z oleju kokosowego w pieczeniu. W temp. pokojowej jest on twardy, należy go najpierw włożyć do naczynia z ciepłą wodą i dopiero po chwili po rozpuszczeniu dolać do ciasta. Zalewamy ciastem małą foremkę na babkę i pieczemy przez około 25 min.
w 2 porcjach (100g):
- Białko: 17,5 g
- Tłuszcze: 21,1 g
- Węglowodany: 22,9 g
- Kalorie: 353 kcal